Mullinjtë dhe venicat e Rrjollit

Mullinjtë dhe venicat e Rrjollit
Nga “ Regjistri i Kadastrës dhe Koncensioneve për rrethin e Shkodrës  për vitet 1416 – 1417 në gjejmë se në gjatesinë e Lumit të Rrjollit kishte rreth 44 mullinj bloje si dhe valanica që prodhonin Shajak ,për veshjen e malësorve e tjerë ,por mullinjët dhe valanicat nuk ishin pronë vetëm e vendasve ,por edhe e zotrinjve dhe institucioneve fetare të fshatrave dhe zonave të tjera, që e kishin të përcaktuar qartë pronësinë.
Ndër libra të arkivit të Raguzës përmenden artizane të këtij qyteti, si zdrugarë e këpucarë…” Albanologu i njohur kroat Milan Shuflaj në librin “SERBET DHE SHQIPTARET“ në faqen 15 për Ballexen ndër të tjera thotë se historia e saj mund të ketë filluar që në shekullin e VII.

About Author

laxaro