Kategori: Produkte

Lëngu i shegës

Lëngu i shegës Kelmendi ka plot shega të egra kudo anës rrugës nga Grabomi deri në Selcë. Lëngu i shegës përgatitet nëpër familje , por edhe nga prodhues që e tregtojnë jashtë zonës. Periudha në të cilën prodhohet është gjatë muajit tetor kur shegat janë gjysëm të hapura nga pjekja. Masa ideale për përgatitjen është […]

Maza e Çaprës

Maza e Çaprës Maza e çaprës është produkt bulmeti gjerësisht i përgatitur dhe i konsumuar në fshatrat e Kelmendit. Banorët thonë se përgatitja e mazës daton rreth 400-500 vite më parë. Tradicionalisht është përdorur lëkura e kecit ose qengjit (çapra) për ruajtjen e mazës, mirëpo ka rreth 25-30 vite që ruajajtja ka filluar të bëhet […]

Mishi i thatë

Mishi i thatë Një nga mënyrat tradicionale te ruajtjes së mishit në zonën e Kelmendit është ajo e e tharjes. Për tharje përdoret kryesisht mishi i derrit, rracë e cila është kryqëzim mes rracës lokale dhe asaj të Malit të Zi. Periudha më e përshtatshme për tharjen e mishit është gjatë muajve Nëntor-Dhjetor kur bëhet […]

Trofta e egër

Trofta e egër Trofta e egër e njohur ndryshe edhe si “trofta me pika të kuqe”, në zonë njihet me emrin  “trofta e Cemit” për shkak se gjendet në lumin Cem. Ndryshe nga llojet e tjera të troftave, trofta e egër e Cemit ka  ngjyrë të kafet në të gjelber që bie në kontrast me […]

Byreku me nena

Byreku me nena Nena (Chenopodium bonus-henricus) është barishte e egër që njihet ndryshe edhe si spinaq i egër. Ajo përdoret kryesisht nga barinjtë e Kelmendit të cilët frekuentojnë bjeshkët e zonës gjatë muajve të verës, por sigurisht edhe nga amvisat për përgatitjen e byrekut. Kjo e fundit është pjata më e njohur dhe e përgatitur […]

Kecla mishi

Kecla mishi Zona e Kelmendit historikisht ka qenë një zonë që përvec kafshëve të tjera është marrë edhe me mbarështimin e derrave. Duke qënë e tillë, mishi i derrit ka zënë gjithmonë një vend shumë të rëndësishëm në tryezën e Kelmendasve . Për të përgatitur keclat që në dialekte të tjera njihen edhe si zhigla, […]

Jardun

Jardun Jarduni është një produkt gjerësisht i përdorur në zonën e Kelmendit prej vitesh. Ky produkt pasqyron përdorimin tipik të qumështit të deleve në zonë. Përgatitja është mjaft e thjeshtë dhe konsiston në këto hapa: pas mjeljes qumështi i papërpunuar vihet në zjarr të ngadaltë duke i hedhur pak kripë dhe përzihet në mënyrë të […]

 Patatja e Kelmendit    

Historikisht zona e Kelmendit nuk e ka patur të lehtë që të sigurojë “bukën” për shkak të sipërfaqës tepër të kufizuar të tokës bujqësore, e cila zë vetëm 3 % të sipërfaqes së komunës.    Ajo përbëhet nga parcela shumë të vogla të cilat janë të shpërndara në copëza mjaft të vogla . Mesatarisht fermerët kanë […]

Boronica e Kelmendi

Boronica e Kelmendit është një frut shumë i veçantë, del dhe rritet spontanisht në bjeshkët e Kelmendit. Ajo ka ngjyrë blu të errët dhe është pak e madhe sesa boronicat e zonave të tjera. Vetitë kurative të Boronicës janë disa, ajo ndihmon trurin, zemrën si edhe mbron sytë dhe lëkurën. Ulin dëmtimin e ADN-së, duke […]