Category: Legjenda

Legjenda e Gruemires

Legjenda e Gruemires Emri i kësaj komune mban emrin nga një fshat në qendër të kësaj komune i quajtur Gruemirë emri i këtij fshati vjen nga një grua e mirë e cila po mbushte ujë tek pusat e asaj kohe që ndodheshin afër kroit në veri të fshatit Gruemirë. Ndërsa kalonin disa udhëtar të lodhur […]

LULJA BOJËSOLEKE

 (narcissus) Lulja bojësoleke, është një lule e cila lulëzon në bjeshkët e Kelmendit. Për të përshkruar bukurinë e saj, banorët e Kelmendit kanë një legjendë. Zoti u thotë një ditë bletëve që t’i sillnin atij nga një lule nga lulet më të bukura që ai kishte krijuar dhe që bletët merrnin nektar tek to. Bletët […]

UJI I KUQ

Në Vermosh ndodhet një burim që quhet Uji i Kuq. Në kohën kur në Kelmend po vendoseshin kufijtë, Mali i Zi kërkonte të merrte atë pjesë të Vermoshit ku ndodhej dhe ky burim. Gjatë bisedimeve që po bënin krerët e Malit të Zi me krerët shqiptarë, ku ndër ta ishte edhe Prekë Cali, malazezët pretendonin […]

UJËVARA E SLLAPIT

Në Kelmend është një vend që quhet Selcë. Në atë vend ndodhet një ujëvarë që quhet  ujëvara e Sllapit, që buron nga liqeni i Rikavecit, i cili ndodhet në Mal të Zi. Kjo ujëvarë ka dhe një legjendë. Një familje e varfër nga Selca dërgon djalin shërbëtor tek një familje e pasur në Mal të […]

NORA E KELMENDIT

Kelmendi njihet për luftime dhe bëma të mëdha nga trima dhe trimëresha, ndër to bën pjesë edhe Nora. Një malsore, të cilës Zoti përveç bukurisë i kishte falë dhe trimërinë e zgjuarsinë. Në kohën e sundimit turk, Kelmendi ka luftuar për të mbrojtur trojet, por varfëria dhe i ftohti bënin të vetën. Një ditë  hapet […]

TAMARA

Gjatë shekujve të kaluar, Kelmendin e përshkonte një rrugë kafshësh që vinte nga Shkodra e Podgorica dhe kalonte në Guci e Pejë. Si stacion i rëndësishëm për udhëtarët, në një fshat që sot quhet Tamara, ishte një han dhe një urë e pasigurt mbi lum. Ura shkatërrohej shpeshherë nga ujrat e rrëmbyeshëm, saqë Tamara e […]