Kategori: Atraksione

Kalaja e Ballexës

Qyteza e Balshajve përveç funksionit fetar ka qenë qendër e dinastisë së Balshajve dhe një kala strategjike e Gjergj Kastriotit Skënderbe, i cili e kishte vizituar në v. 1448. Ajo formoi trajtat e një shteti etnik shqiptar në gjysmën e dytë të shek. XIV dhe fillimet e shek. XV, e cila sipas dokumenteve të Vatikanit […]

Kalaja e Ballexës (Kisha)

Kalaja e Ballexës (Kisha) Qyteza e Balshajve përveç funksionit fetar ka qenë qendër e dinastisë së Balshajve dhe një kala strategjike e Gjergj Kastriotit Skënderbe, i cili e kishte vizituar në v. 1448. Ajo formoi trajtat e një shteti etnik shqiptar në gjysmën e dytë të shek. XIV dhe fillimet e shek. XV, e cila […]

Atraksione Kelmend

Kanioni i Gerçares Ky kanion ndodhet në fshatin Vermosh, në lartësinë 900-950 m mbi nivelin e deti dhe pikërisht në lagjen Bashkim të Vermoshit, në dalje të luginës së Vermoshit. Nga gërryerja e ujërave të lumit të Vermoshit është formuar një grykë lumore shumë e ngushtë (kanion). Nëpër shkëmbinjtë gëlqeror, ujërat kanë formuar ulluqe dhe [...]

Arkitektura tradicionale e shtëpive në Kelmend

Kompleksi arkitekturor tipik në Vermosh Banesat janё 2-3 katёshe, me mure tё trasha, tё ndёrtuara me kombinim gurёsh tё bardhё dhe tё errёt dhe me qoshe tё pёrpunuara, me ballkon dhe shkallё  të jashtme prej guri ose druri. Çatitё e shtёpive janё tё tipit alpin, shumё tё pjerrta dhe me strehё tё dalё jashtё tё [...]

Atraksione Shkrel

Shpella e Pucit Kjo shpellë gjendët në fshatin Bogë, në shpatin verior të malit të Çardakut, në lartësinë 1087 m mbi nivelin e detit. Përbën një labirinth të vërtetë, me disa kate, me mbi 5 km gjatësi të mjediseve të saj dhe 370 m thellësi. Rradhitet në shpellat me të mëdha dhe më interesante të [...]