Autor: admin

Bogë – Qafë e Bigës – Livadhet e Bogës – Qafa e Dobraçes – Nikç

Bogë – Qafë e Bigës – Livadhet e Bogës – Qafa e Dobraçes – Nikç   Distanca:              18.7 Km Relievi                  min: 658m / max: 2222m Kohëzgjatja:        9 Orë Vështirësia:          Mesatare +    Mbërrijmë në Bogë pasi kemi përshkuar 47 km nga Shkodra, 36 km nga Kopliku dhe 18 km nga Dedaj […]

LULJA BOJËSOLEKE

 (narcissus) Lulja bojësoleke, është një lule e cila lulëzon në bjeshkët e Kelmendit. Për të përshkruar bukurinë e saj, banorët e Kelmendit kanë një legjendë. Zoti u thotë një ditë bletëve që t’i sillnin atij nga një lule nga lulet më të bukura që ai kishte krijuar dhe që bletët merrnin nektar tek to. Bletët […]

UJI I KUQ

Në Vermosh ndodhet një burim që quhet Uji i Kuq. Në kohën kur në Kelmend po vendoseshin kufijtë, Mali i Zi kërkonte të merrte atë pjesë të Vermoshit ku ndodhej dhe ky burim. Gjatë bisedimeve që po bënin krerët e Malit të Zi me krerët shqiptarë, ku ndër ta ishte edhe Prekë Cali, malazezët pretendonin […]

UJËVARA E SLLAPIT

Në Kelmend është një vend që quhet Selcë. Në atë vend ndodhet një ujëvarë që quhet  ujëvara e Sllapit, që buron nga liqeni i Rikavecit, i cili ndodhet në Mal të Zi. Kjo ujëvarë ka dhe një legjendë. Një familje e varfër nga Selca dërgon djalin shërbëtor tek një familje e pasur në Mal të […]

NORA E KELMENDIT

Kelmendi njihet për luftime dhe bëma të mëdha nga trima dhe trimëresha, ndër to bën pjesë edhe Nora. Një malsore, të cilës Zoti përveç bukurisë i kishte falë dhe trimërinë e zgjuarsinë. Në kohën e sundimit turk, Kelmendi ka luftuar për të mbrojtur trojet, por varfëria dhe i ftohti bënin të vetën. Një ditë  hapet […]

TAMARA

Gjatë shekujve të kaluar, Kelmendin e përshkonte një rrugë kafshësh që vinte nga Shkodra e Podgorica dhe kalonte në Guci e Pejë. Si stacion i rëndësishëm për udhëtarët, në një fshat që sot quhet Tamara, ishte një han dhe një urë e pasigurt mbi lum. Ura shkatërrohej shpeshherë nga ujrat e rrëmbyeshëm, saqë Tamara e […]

Arkitektura tradicionale e shtëpive në Kelmend

Kompleksi arkitekturor tipik në Vermosh Banesat janё 2-3 katёshe, me mure tё trasha, tё ndёrtuara me kombinim gurёsh tё bardhё dhe tё errёt dhe me qoshe tё pёrpunuara, me ballkon dhe shkallё  të jashtme prej guri ose druri. Çatitё e shtёpive janё tё tipit alpin, shumё tё pjerrta dhe me strehё tё dalё jashtё tё [...]

Atraksione Shkrel

Shpella e Pucit Kjo shpellë gjendët në fshatin Bogë, në shpatin verior të malit të Çardakut, në lartësinë 1087 m mbi nivelin e detit. Përbën një labirinth të vërtetë, me disa kate, me mbi 5 km gjatësi të mjediseve të saj dhe 370 m thellësi. Rradhitet në shpellat me të mëdha dhe më interesante të [...]